Mediavastine videolle Digiopastusta tarvitaan – miten voimme auttaa?

Kertoja: Digiopastusta tarvitaan – Miten voimme auttaa? 

Kertoja: Digimöröllä on pitkään ollut onnen päivät. 

Kuvassa: Kummitusmainen digimörkö leijailee ilmassa ja myhäilee hieman ilkeän näköisenä.

Kertoja: Arjessa täytyy käyttää monenlaisia digipalveluja, mutta epävarmuus omista taidoista estää monia tekemästä perusasioita.

Kuvassa: Vanhempi rouva, mies ja nuori erilaisten digilaitteiden kanssa tuskaisena ja epävarmoina. Ajatuskuplissa heillä on tekstit “Kuitenkin rikon tämän…” “Onko tää turvallista?” ja “En osaa…”. Alapuolella esimerkkeinä palveluista kirjoitettu  Whatsup, Facebook, nettiruokakauppa, OmaKanta ja Teams.

Kertoja: Nyt on aika pistää digimörön puntit tutisemaan. 

Kuvassa: Uusi kuva, jossa digimörkö kurkkaa hieman peloissaan seinän takaa.

Kertoja: Kehitimme mallin, jonka avulla digiopastuksia järjestetään verkostona. 

Kuvassa: Seinän edessä “Verkoston voimalla” -kyltin alla kirjaston, asiointipisteen, kansalaisopiston, järjestö x:n ja yhdistys y:n tyypit seisovat kaaressa kurottavat käsiään yhteen ringin keskelle. Seinällä myös kyltti “Digiopastus Espoossa”.

Kertoja: Niihin ihmiset oikeasti uskaltavat mennä ja tulevat sieltä iloisina pois. 

Kuvassa: Digiopastustilanne, jossa alun vanha rouva ja mies ovat läppärillä pöydän ääressä koulutustilassa ja nuori seisoo älypuhelimensa kanssa. Nuorempi nainen saapuu juuri paikalle ja edessä asiantunija on valmiina aloittamaan alustuksen. Seinälle heijastettu projektorilla opastuksen aihe:  “Ruuan tilaaminen netistä”.

Kertoja: Entiset digipelkoiset pystyvät toimimaan arjessa siinä missä muutkin. 

Kuvassa: Mies, nuori ja vanha rouva kulkevat hymyilevinä ja tyytyväisinä tiellä laitteidensa kanssa. Miehen laite ilmoittaa “Ruokatilaus tehty!”, nuorella “Veroilmoitus tehty” ja rouva juttelee tabletillaan asiakaspalvelijan kanssa. Digimörkö istuu harmistuneena, kädet puuskassa pikkuisen pilven päällä.

Kertoja: Mitä enemmän kouluttavia joukkoja ilmaantuu, sitä kuumemmat paikat digimöröllä on.

Kuvassa: Tielle miehen, nuoren ja vanhan rouvan taakse ilmaantuu neljä kouluttajaa, jotka huiskivat digimörön karkuun läppäreillä ja harjoilla.

Kertoja:  Kokosimme vinkkejä digiopastuksen käytännön järjestelyihin, markkinointiin ja resursointiin.

Kuvassa: Esite-vihkonen ja läppäri, joista lähtee infokuplat. Infokuplissa otsikoina Digiopastuksen järjestelyt, Markkinointi ja Resursointi ja lisäksi kuplissa on metatekstiä kuvaamassa sisältöä.

Kertoja: Niiden avulla voitte soveltaa mallia omalla paikkakunnallanne.

Kuvassa: Suomen kartta, jossa on pisteitä ympäri Suomea. Digimörkö lentää kauhuissaan kuvan poikki ja huutaa “EEEEEEIIIIIIIII….”

Kertoja:  Tutustu tarkemmin osoitteessa abcdigiopastus.fi – laitetaan digihyvä kiertoon!

Kuvassa: Kuvan alle kirjoitetaan nettiosoite: abcdigiopastus.fi ja “laitetaan digihyvä kiertoon” -teksti. Niiden yläpuolelta häviää edellinen kuva ja tilalle tulee seuraavat logot: Omnia – Espoon työväenopisto, Espoon kaupunki, Espoon kaupungin asiointipiste, HELMET-kirjastot, Enter – ikäihmisten tietotekniikkayhdistys, Pks4H ja Opetushallitus rahoittaa. Ja lopuksi oikeaan alakulmaan  muista erilleen vielä Tussitaikureiden logo.